Hrnec, kastrol a rendlík. Jaký je mezi nimi rozdíl a jak vybrat to správné nádobí?

Hrnec, kastrol a rendlík jsemvkuchyni.cz

Nádobí je dnes již spousta druhů a každý rok vznikají další. Některé nádobí je vyrobeno pro speciální účely, jiné lze použít téměř na cokoli. V posledních letech se setkáváme se vzrůstající oblibou pomalých hrnců, rýžovarů a tlakových hrnců, které mají nepochybně své výhody. Znáte ale tradiční a základní dělení kuchyňského nádobí na hrnce, kastroly a rendlíky? Jaký je mezi nimi rozdíl?


Skoro každý má doma vícero hrnců různých velikostí, jelikož pouze v jednom hrnci bychom toho moc neuvařili. Pravděpodobně všechny nazýváte „hrnec“. Na tom není nic špatného, pokud víte, o kterém zrovna mluvíte. Po přečtení tohoto článku zjistíte základní a tradiční dělení kuchyňského nádobí na hrnce, kastroly a rendlíky a jaký je mezi nimi rozdíl.

Hrnec

Hrnec má obvykle střední výšku a průměr dna je menší. Je možné ho používat i na menších plotýnkách. Díky své výšce trvá déle, než se obsah hrnec zahřeje a většinou je nutné obsah míchat, aby se rovnoměrně prohřál. Samozřejmostí jsou dvě uši, díky kterým je možné s hrncem snadno manipulovat a velmi častým doplňkem je poklice. Průměr hrnce se nejčastěji pohybuje od 10 cm do 36 cm. Větší hrnce však nejsou výjimkou a v obchodech naleznete i hrnce s průměrem 50 cm nebo větší.

Kastrol

Kastroly jsou oproti hrncům nižší a mají větší průměr. Díky tomu je možné používat je na plotýnkách větších rozměrů a vaření v něm je rychlejší. Obsah se rovnoměrně prohřívá a často není nutné ho míchat. Stejně jako hrnce, mají kastroly dvě uši pro snadnou manipulaci. Častou součástí kastrolu je taktéž poklička. Přesný rozdíl mezi hrncem a kastrolem se určuje poměřením výšky a poloměru (ne průměru!) nádobí. Kastrol má větší poloměr než výšku, zatímco hrnec má větší výšku než poloměr.

Rendlík

Rendlíky mají většinou menší objem než hrnce. Důvodem je praktická dlouhá rukojeť rendlíku a velké rendlíky by byly velmi těžké zvednout a bezpečně s nimi manipulovat. Často jsou také vybaveny šikovnou nálevkou. Rendlíky jsou vhodné pro vaření vody, mléka, vajec nebo přípravy jíšky a omáček.

Slova rendlík a kastrol nejsou v češtině tolik běžná a jsou převzatá z cizího jazyka. Kastrol jsme do češtiny převzali z jazyka francouzského a rendlík zase z němčiny.

Na co si dát pozor při výběru nádobí do kuchyně

Výběr správného nádobí do kuchyně může být složitější úkol, než se zdá. Záleží na tom, jaký sporák v kuchyni používáte, zda chcete nádobí občas vložit do trouby a jestli toužíte po tom mýt nádobí v myčce. Pro plynový sporák se příliš nehodí nádobí s plastovými madly. Pokud takový hrnec s plastem vložíte na větší plynovou plotýnku, může se stát, že se vám madla roztečou nebo rovnou ohoří. To stejné platí pro použití nádobí v troubě. Jestliže v kuchyni používáte indukci, musí mít nádobí magnetické dno, jinak nebude fungovat. A stejně tak ne každé nádobí je vhodné pro mytí v myčce nádobí, například litinové hrnce s barevným smaltem časem ztrácí barevný jas. Častým požadavkem zákazníků je nepřilnavý povrch, ať už granitový, teflonový nebo smaltovaný. Důležité také je, aby hrnce a kastroly měly poklici, která ušetří čas a energii při vaření.