Jaký je rozdíl mezi smaltovanou a přírodní litinou?

Litinové nádobí se v dnešní době znovu těší velké popularitě, jako za dob našich babiček a prababiček a patří mezi zlatý standard kuchyňského vybavení. Litinové pánve, formy a hrnce (neboli holandské pece) jsou nezbytností pro každého opravdového domácího kuchaře.


Co je smaltovaný povrch?

Smalt je neporézní a finální povrch na litinovém nádobí založený na minerální bázi. Vlastnostmi je velmi podobný sklu nebo porcelánu. Částečky skla se vlivem působení vysoké teploty během procesu smaltování spojí s litinovým jádrem hrnce a pánve, díky tomu chrání litinu před korozí. Výhodou je extrémní odolnost proti mechanickému poškození či odření povrchu a naprostá chemická netečnost. Navíc je skvělým vodičem tepla, snadno se umývá a dokáže uvařit vše, co umí i přírodní litina. Jako bonus je smaltovaný povrch krásně barevný a nádobí se stane designovým doplňkem v kuchyni.

Odolnost litiny

Smaltovaná litina

Smaltovaná litina je snazší udržovat. Nerezavý a lze jej bez obav mýt libovolným množství mycího prostředku. Navíc smaltovaný povrch nezadržuje silné aroma některých potravin (například cibule nebo česneku). Obecně má smaltované nádobí omezenou teplotní odolnost, která je přibližně 250 °C. Smaltovaná litina se však nedoporučuje používat na otevřeném ohni, jelikož by smalt mohl popraskat a následně oloupat.

Přírodní nesmaltovaná litina

Přírodní nesmaltovaná litina je téměř nesmrtelná. Nicméně je nutné o ni řádně pečovat, jinak začne korodovat. Jednou za čas je nutné litinu naolejovat tak, aby na povrchu nádobí vznikl nepřilnavý film, který nádobí ochrání. Následně se tento olejový film musí vypálit. Nicméně přírodní litina nemá žádný problém s přímým ohněm nebo vysokou teplotou trouby.

Styl a design

Velkou výhodou smaltovaných hrnců a pánví je jejich jasná barva. Červená, modrá, zelená nebo černá se hodí do každé kuchyně. Pokud máte rádi barvy, je smaltovaná litina jasnou volbou. Oproti tomu litina bez smaltu je pouze matně černá. Na trhu lze nalézt velké množství stylů provedení, ale barva bude vždy stejná.

Cena nádobí

Smaltovaná litina je oproti nádobí z přírodní litiny výrazně dražší. Nicméně kvalitní smaltované holandské pece jsou skvělou investiční záležitostí, jelikož vydrží velmi dlouho. Ceny smaltovaných hrnců začínají na přibližně 1500 Kč. Přírodní litina je levnější a takové nádobí lze koupit již od pár sto korun.

Jaký typ litinového nádobí si tedy pořídit?

Jeden kus od každého. (Sranda!) Jestli máte dostatek času na údržbu přírodní litiny, bude pro vás nesmaltovaná litina to pravé ořechové. Navíc chuť a konzistence jídel připravených na litině vás samotné překvapí. Avšak jestli hledáte designový kousek nádobí do vaší kuchyně s krásně jasnými barvami, pak sáhněte po smaltovaném nádobí. Nebudete muset řešit olejování a vytírání nádobí do sucha předtím než jej vložíte do skříně. Smaltovaná litina je taktéž vhodná i pro přímé servírování pokrmů na stole.

Oba typy nádobí jsou léty a generacemi hospodyň prověřené a pro vaření ideální. Pozor si dejte hlavně na podezřele levné litinové nádobí, které by mohlo být i zdravotně závadné. Hledejte na stránkách výrobce certifikáty a atesty, které prokazují nezávadnost při styku s potravinami.