Banánovo - jablečný chlebík bez cukru

bananovo_jablecny_chlebik

Recept na tento banánovo – jablečný chlebík mě na cestě životem doprovází už poměrně dlouho a na snídani je jako dělaný. Dnes se s Vámi o tento recept podělím. S ranním šálkem kávy dodá dostatek energie, abych vydržel pracovat až do svačiny.

Jde o rychlovku, která zabere pár minut a výsledek je parádní. Pokud nevíte co momentálně péct, nechte se inspirovat :).

Co budeme potřebovat?

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 2 středně velká jablka
  • 2 zralé banány
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Kakao - volitelné
  • Skořice – dle chuti
  • Hrozinky, ořechy – dle chuti

Příprava banánového chlebíku

  1. Začneme tím, že si připravíme 2 mísy a dáme předehřát troubu na 175 °C.
  2. Do jedné mísy navážíme 250 g mouky, přidáme lžičku jedlé sody na pečení, lžičku prášku do pečiva, špetku soli, dle chuti skořici a obsah promícháme.
  3. Ve druhé míse rozmačkáme 2 banány, přidáme 2 vejce, 3 polévkové lžíce zakysané smetany, 1 lžičku vanilkového extraktu a 200 g rozpuštěného (ale studeného) másla. Obsah dokonale rozšleháme.
  4. Obsah druhé mísy postupně přidáváme k práškovému obsahu první mísy a mícháme, dokud nevznikne kompaktní těsto.
  5. Do těsta vmícháme nakrájená jablka, hrozinky (nebo brusinky), oříšky. Volitelně můžeme přidat do těsta kakao.
  6. Těsto vylijeme do formy vyložené pečícím papírem.
  7. Připravený chlebík ve formě dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme cca 45 minut.

Věřím, že výsledek Vás ohromí. Dobrou chuť.

TIP: K pečení banánového chlebíku je možné využít litinové teriny, ve kterých se chlebík dokonale propeče a nepřilnavý povrch Vás ušetří od složitého čištění.

Výživové hodnoty celého koláče a cena položek

nutricni_hodnoty

*Ceny jsou pouze orientační a uvedené nutriční hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek.