Z jakého materiálu se vyrábějí hrnce a pánve? Liší se použitím či výdrží.

Vejdete do obchodu a vidíte desítky vystavených hrnců, pánví či pekáčů. Liší se cenou, velikostí, barvami, provedením, ale především materiálem, ze kterého jsou vyrobeny. Víte, jak se jednotlivé materiály liší a k čemu se nejčastěji používají? Potřebujete více informací či poradit při výběru? Pojďme se společně podívat, jaké materiály se nejčastěji k výrobě kuchyňského nádobí používají.

Nejpoužívanějším materiálem je nerezová ocel

Ve většině kuchyní je nejpoužívanější nádobí to nerezové. A není divu. Nerezové nádobí je mechanicky velmi odolné, hygienické a s životností i desítky let. Navíc si i po letech udržuje svůj lesk.

U nerezového nádobí platí více než kde jinde, že je lepší zainventovat do kvality. Nerez sám o sobě nemá dobré tepelné vlastnosti, a proto se využívá vícevrstvých konstrukcí, kdy je jádro hliníkové či měděné. To pak několikanásobně zlepší tepelné vlastnosti.

Nerezove_nadobi

Nerezové nádobí je skvělé pro každodenní používání a je vhodné prakticky pro všechny kuchařské úkony. Pokud používáte indukční vařič, je třeba si pohlídat, aby nádobí bylo na indukci vhodné. Není pravidlem, že každý nerezový hrnec funguje na indukční plotýnce.

Nádobí z nerezu se také celkem snadno udržuje, ale pokud se Vám podaří zapomenout hrnec na plotně, doporučuji obrnit se trpělivostí, vzít do ruky drátěnku a směle se pustit do drhnutí. Hodně štěstí.

Vyberte si nerezové nádobí u nás na e-shopu.

Litinové nádobí a vše co o něm potřebujete vědět

Určitě si z obchodu vybavíte masivní hrnce s krásnou barevnou glazurou. To jsou vysoce odolné litinové hrnce. Litina nemá moc dobré tepelné vlastnosti, trvá déle, než se ohřeje a následně pomalu chladne. Díky tomu dokáže teplo velmi dobře rovnoměrně rozvést a dlouho ho udržet.

Nejčastěji se litina používá k výrobě hrnců označovaných jako holandské pece. Holandské pece mají dokonale vytvarované tělo hrnce tak, aby co nejlépe rozvádělo teplo, a těžká poklice udrží teplo a páru uvnitř během vaření. Pánve, pekáče nebo grilovací plotýnky jsou často také vyráběny z litiny.

Litinove_nadobi

V obchodech se setkáte s nádobím ze surové a posmaltované litiny. Surovou litinu je třeba čas od času vypálit a je tedy náročnější na údržbu.  Posmaltované hrnce se naopak udržují velmi snadno a je radost s nimi pracovat.

Litinové nádobí má spoustu výhod jako vysokou mechanickou odolnost a trvanlivost. Takové nádobí vydrží celé generace, pokud mu věnujeme alespoň základní údržbu. Litinové nádobí disponuje výbornou vodivostí a je magnetické. Díky tomu si poradí i s jakoukoli indukční plotýnkou. Oproti ostatním tipům nádobí je to litinové masivní a těžké. Používá se převážně na pečení či smažení, avšak na univerzální každodenní využití není litina ideální.

Tip na konec: Stejně jako teplo, litina velmi dobře uchovává chlad a pokud do ní nasypete led, můžete v hrnci v letních měsících chladit nápoje a pohodlně relaxovat.

Kvalitní litinové nádobí naleznete na našem e-shopu.

Zcela bez tuku na granitovém povrchu

Nádobí s granitovým povrchem patří k tomu nejkvalitnějšímu nádobí, které lze na trhu nalézt. Granitový povrch má řadu výjimečných vlastností. Je velmi tvrdý a odolný proti mechanickému poškození. Jedná se o přírodní a zdravotně nezávadný povrch, který je zároveň nepřilnavý a je možné na něm vařit zcela bez tuku.

Granitove_nadobi

Výroba granitového povrchu nezatěžuje životní prostředí a v porovnání s jinými nepřilnavými povrchy nádobí má několik lepších vlastností. Je odolnější vůči vysokým teplotám a mechanickému poškození. V případě přehřátí hrnce či pánve s granitovým povrchem se neuvolňují žádné toxické látky.

Granitové nádobí je multifunkční a skvělý k dennímu používání. Ocení ho hlavně zastánci zdravého stravování, kteří na toto nádobí nedají dopustit. Další nespornou výhodou je jeho jednoduchá údržba. Nádobí s granitovým povrchem je vhodné do trouby i na všechny typy vařičů.

Podívejte se na nabídku granitového nádobí u nás na e-shopu.

Luxusní měděné nádobí je i skvělým designovým prvkem

Měděné nádobí je v kuchyni opravdová ozdoba. Měď je vzácný kov, a hrnce a pánve působí luxusním dojmem. Má krásnou, lesklou, typicky měděnou barvu a je běžné, že jej lidé v kuchyni vystavují a využívají jej jako designový prvek. Posuďte sami, jak se Vám líbí.

Medene_nadobi

Měď je perfektním tepelným vodičem. Rovnoměrně a rychle se zahřívá a tím pádem máte tu nejlepší kontrolu nad vařením. Měděné hrnce a pánve se nejčastěji vyrábějí ze 1,5 – 3 mm silného měděného plechu. Jelikož je samotná měď reaktivní a mohla by ovlivňovat chuť jídla a jeho barvu, bývá potažena vrstvou nerezové oceli nebo cínu.

Nádobí s vrstvou nerezové oceli potřebuje jen minimální údržbu a takové nádobí vydrží dlouhé roky. Bohužel nerezová vrstva trochu zhoršuje výborné tepelné vlastnosti mědi. Na druhou stranu cínový povrch nádobí je náročnější na údržbu, jelikož cínový povrch se musí čas od času obnovit.

Měděné hrnce a pánve mají univerzální použití a hodí se prakticky na všechny kuchařské úkony, avšak v běžných domácnostech se s nimi moc nesetkáme. Důvodem bývá vysoká pořizovací cena. Za větší sadu kvalitních měděných hrnců můžete v obchodě nechat až desítky tisíc korun. Pro někoho může být nevýhodou to, že měděné nádobí obecně nelze používat na indukčních plotýnkách bez speciální podložky. Ve Vaší troubě ale určitě měděné nádobí zazáří.

Vysoce kvalitní měděné nádobí s nerezovým povrchem na Jsemvkuchyni.cz.

Profesionální požitek z vaření s titanovými hrnci

Titanové nádobí jistě ocení zastánci zdravé výživy. Má opravdu kvalitní nepřilnavý povrch, na kterém je možné vařit zcela bez tuku a oleje. Snadná je také jeho údržba, stačí setřít povrch papírovou utěrkou a je vyčištěno.

Titanove_nadobi

Toto nádobí není vyrobeno pouze z titanu, ale titan je využíván nejčastěji v kombinaci s keramikou. Díky tomu má své unikátní vlastnosti jako rychlé a rovnoměrné zahřívání v celém objemu hrnce. To zaručuje, že se vše perfektně uvaří a upeče. Hrnce jsou lehké a zároveň mají masivní konstrukci, která vydrží nejeden pád na zem.

Může se zdát, že titanové nádobí má pouze samé výhody. Avšak i zde nalezneme nějaké mínus. Hlavní a asi jedinou nevýhodou titanového nádobí je jeho vyšší pořizovací cena. Sadu takového nádobí můžete pořídit za 5 – 10 tis. korun. Za ten profesionální požitek z vaření to ale rozhodně stojí!

Závěr

Výběr materiálu má na nádobí největší vliv a je důležité vybrat to správné pro vaše potřeby. Materiálů k výrobě nádobí se samozřejmě využívá mnohem více, než kolik je uvedeno v tomto článku. V kuchyni se následně sáhne po tom nádobí, které svými vlastnostmi zrovna nejvíce vyhovuje.

Z jakého materiálu je vyrobeno nádobí ve Vaší kuchyni? Jedná se o některé ze zmíněných materiálů nebo používáte jiné, méně tradiční materiály? Podělte se s námi v diskuzi, a pokud se Vám článek líbil, neváhejte jej poslat k přečtení svým známým.