Recept na tento banánovo – jablečný chlebík mě na cestě životem doprovází už poměrně dlouho a na snídani je jako dělaný. Dnes se s Vámi o tento recept podělím. S ranním šálkem kávy dodá dostatek energie, abych vydržel pracovat až do svačiny.
Jde o rychlovku, která zabere pár minut a výsledek je parádní. Pokud nevíte co momentálně péct, nechte se inspirovat :).
Co budeme potřebovat?
- 250 g hladké špaldové mouky
- 200 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 středně velká jablka
- 2 zralé banány
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Kakao - volitelné
- Skořice – dle chuti
- Hrozinky, ořechy – dle chuti
Příprava banánového chlebíku
- Začneme tím, že si připravíme 2 mísy a dáme předehřát troubu na 175 °C.
- Do jedné mísy navážíme 250 g mouky, přidáme lžičku jedlé sody na pečení, lžičku prášku do pečiva, špetku soli, dle chuti skořici a obsah promícháme.
- Ve druhé míse rozmačkáme 2 banány, přidáme 2 vejce, 3 polévkové lžíce zakysané smetany, 1 lžičku vanilkového extraktu a 200 g rozpuštěného (ale studeného) másla. Obsah dokonale rozšleháme.
- Obsah druhé mísy postupně přidáváme k práškovému obsahu první mísy a mícháme, dokud nevznikne kompaktní těsto.
- Do těsta vmícháme nakrájená jablka, hrozinky (nebo brusinky), oříšky. Volitelně můžeme přidat do těsta kakao.
- Těsto vylijeme do formy vyložené pečícím papírem.
- Připravený chlebík ve formě dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme cca 45 minut.
Věřím, že výsledek Vás ohromí. Dobrou chuť.
TIP: K pečení banánového chlebíku je možné využít litinové teriny, ve kterých se chlebík dokonale propeče a nepřilnavý povrch Vás ušetří od složitého čištění.
Výživové hodnoty celého koláče a cena položek
*Ceny jsou pouze orientační a uvedené nutriční hodnoty jsou čerpány z kalorických tabulek.